Categorieën
Nieuws Werk

Tweede nummer Kastelen & tuinen

Hoera, het nieuwe nummer van Kastelen & Tuinen magazine is uit! Ook deze tweede editie zit weer boordevol tips en verhalen over kastelen, geschiedenis en leuke weetjes. Heel speciaal dit keer is de medewerking van enkele bekende namen, zoals Paul Rem, Luc Panhuysen, René Arendsen en Nathalie van Verschuer

Hoera, het nieuwe nummer van Kastelen & Tuinen magazine is uit! Ook deze tweede editie zit weer boordevol tips en verhalen over kastelen, geschiedenis en leuke weetjes. Heel speciaal dit keer is de medewerking van enkele bekende namen. Zo heeft senior conservator van Paleis Het Loo Paul Rem een artikel gemaakt over enkele bijzondere meubels uit de collectie van het pas heropende Oranjepaleis en laat bestseller-auteur Luc Panhuysen zijn licht schijnen op het Rampjaar 1672. ‘Ridder van Gelre’ René Arendsen ging op expeditie naar de kastelen van het noorden en Nathalie van Verschuer van Landgoed Mariënwaerdt vertelt over de veerkracht van het eeuwenoude landgoed. Dat en nog veel meer vind je in de nieuwe editie van Kastelen & Tuinen magazine. Koop hem bij je favoriete museumkasteel of bestel hem online!

Thema Rampjaar 1672

Veel kastelen herdenken dit jaar het Rampjaar 1672, het jaar dat ons land reddeloos verloren leek. Gezien de situatie in Oekraïne heeft de herdenken aan de brute invasie van Frankrijk destijds een actueel tintje gekregen. In Kastelen & Tuinen nr. 2 belicht Luc Panhuysen de tumultueuze gebeurtenissen vanuit het perspectief van Margaretha Turnor, de kasteelvrouwe van Amerongen. Verder in dit nummer ook een portret van Stadhouder-koning Willem III, de hollander die tijdens het Rampjaar de macht kreeg en later bijna zonder slag of stoot op de Engelse troon belandde. Wie was deze vergeten vorst en wat bracht hem ertoe om – alweer – een invasie in Engeland te wagen?

Paleis Het Loo straalt weer!

Na een grootscheepse renovatie zijn de deuren van Paleis Het Loo sinds 15 april eindelijk weer open voor het publiek. Het paleis heeft zijn oude grandeur weer helemaal terug. De ondergrondse uitbreiding en diverse routes door de vertrekken geven je een compleet nieuwe beleving. Conservator Paul Rem neemt je mee op een ronde langs enkele bijzondere meubelen die in de vertrekken staan en die aantonen hoe rijk en divers de collectie is.

De kastelen van het noorden

Klopt het beeld dat onze noordelijke provincies onderbedeeld zijn als het gaat om grote middeleeuwse burchten en rijke weelderige landgoederen? Integendeel! René Arendsen ging op expeditie in Friesland, Groningen en Drenthe en ontdekte de mooiste stinzen, staten, borgen en havezaten die echte kastelenliefhebbers in verrukking brengen.

Wandelen langs Gelderse kastelen

Veel Nederlanders trekken er in de vakantie op uit om een slordige 600 kilometer naar het zuiden langs de Loire van een paar kastelen te genieten. Routemaker Rob Wolfs en publicist Wim Huijser zochten het in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen dichter bij huis en werden verrast door de hoeveelheid kastelen en landhuizen in hun eigen Gelderland. In een handzame en handige wandelgids regen zij in twaalf prachtige routes de mooiste landgoederen aaneen. Kastelen & Tuinen magazine mocht drie afwisselende routes overnemen uit de gids: Huis Verwolde, Kasteel Ammersoyen en Kasteel Doorwerth.

En verder…

Maar er is nog veel meer te lezen in dit nummer! De vaste rubriek Te zien en te beleven geeft je inspiratie om er deze om uit te gaan en kastelen te gaan bezoeken, voor Château Boutique hebben leuke cadeaus uit de kastelenshops verzameld en natuurlijk is er weer een nieuwe update van de kastelengids. Verder ontdekken de bijzondere tuinen van de buitenplaats Beeckestijn bij Velsen, lees je feiten en cijfers over de Kasteeltuinen Arcen én krijg je een overzicht van de mooiste kastelen van…Wallonië! Natuurlijk mag ook de extra grote zomerpuzzel niet ontbreken.

Kortom: gun jezelf (of iemand anders) uren leesplezier en bestel Kastelen & Tuinen magazine nu!