Rick Jansen nieuwe columnist

Rick Jansen nieuwe columnist

Hovenier en docent Rick Jansen (30) volgt Lodewijk Hoekstra op als tuincolumnist in Ditjes en Datjes. Rick is groenliefhebber in hart en nieren en is o.a. bekend van het tv-programma Boswachter gezocht (SBS6) waarin hij finalist was bij de strijd om het boswachterschap van Texel.

Fascinatie voor natuur

Als achtjarig jongetje is Rick Jansen al niet uit de natuur te slaan. Hij gaat dan met zijn opa het bos in om hout te kappen zodat de kachel kan branden. Deze herinnering is heel bepalend voor hoe hij zijn leven wil leiden. Drie keer per week werkt Rick als docent in vakken als plantenkennis, ecologie en tuinontwerpen. Daarnaast is hij Rick zelfstandige hovenier en tuinontwerper en gaat hij graag naar zee om te surfen. Hij heeft een ontembare drang om alles te weten te komen over de Nederlandse natuur en de fascinatie voor bossen en duingebieden en de planten en dieren die hierin leven.

Rick Jansen werd dertig jaar geleden geboren in Limburg, maar verhuisde later naar Utrecht en inmiddels heeft hij samen met zijn vriendin een woning in Groenekan betrokken. De nuchtere langharige werkt in zijn vrije tijd graag aan beplantingsplannen en het ontwerpen van tuinen. Oefenen kan hij inmiddels ook in zijn eigen tuin in Groenekan.

Geen soldaat maar hovenier

Van nature is Rick Jansen niet een geboren natuurliefhebber. Het is meer zo gegroeid. Hij wilde aanvankelijk het leger in, maar werd afgekeurd vanwege een zwakke knie en daarna ging hij voor het werk als hovenier. “Achteraf is er veel overlap tussen een baan bij de landmacht en het werk als hovenier: je bent in teamverband hard aan het werk in de buitenlucht.”

Boswachter op Texel

Vorig jaar besloot Rick mee te doen aan het programma Boswachter Gezocht. Boswachter op Texel leek een droombaan voor Rick en hij twijfelde ook geen moment toen de kans zich voordeed om zich in te schrijven als kandidaat.In gesprek met het Algemeen Dagblad gaf de Limburger namelijk aan verliefd te zijn op de Wadden. “Sinds vier jaar hebben de Wadden mij gegrepen. Het begon met een tentje. Nadien met een campertje. Dat rauwe, de lucht, dat natuurlijke, de duingebieden, de openheid van het gebied. Dat alles voel je daar meer dan hier. De kleuren zijn daar anders. En niet te vergeten de zeehonden. Zo dichtbij.”

 

 

Ik ben nóg meer gemotiveerd om mijn liefde voor alles wat groeit en bloeit te delen

Na een spannende finale, waarin hij overbleef met Jerome van Abbeve, koos de jury uiteindelijk voor de laatste. “Ik had graag gewonnen, maar gun het Jerome ook van harte! Deelname aan het programma was een geweldige ervaring en ik heb er veel van geleerd” zegt hij. “De natuur in ons kleine landje is zo prachtig en divers, ik ben nóg meer gemotiveerd om mijn liefde voor alles wat groeit en bloeit te delen en anderen te inspireren méér te doen met groen!”

 

Reacties gesloten